2012. január 19., csütörtök

FEKETE ISTVÁN: ZSELLÉREK, 1940. 1. KIADÁS! - Jelenlegi ára: 5 000 Ft !

FEKETE ISTVÁN:
Zsellérek.
Bp. 1940. Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, 334 l. kiadói, egészvászon-kötésben, a vászon festése kopottas valamint a gerinc és a táblák széle kissé koszolódott.
A kötet 1945 óta a tiltott könyvek listáján szerepelt, a "Tanácsköztársaság" valós ábrázolása miatt.
A zsellérek valójában nem a falusi nincsteleneket jelenti, hanem családnév, ha némiképp jelképes is, a módosabb falusi gazdák szemszögéből ábrázolja a világot. A regény kétségtelenül Fekete István egyik legjobb írása, azzá teszi a szándék naívságában is nemes tisztasága, szemléleti frissessége, az induló tehetség duzzadó ereje, a föld, a mezők, a paraszt iránt megrendítő szeretete.
A könyv a Királyi Magyar Egyetemi Nyomda pályázatán első díjat nyert.
A regény az első világháború kitörésétől a huszas évek elejéig követi nyomon egy falu életét és két, felnőtté érlelődő kamaszfiú barátságát. Főhőse, Zsellér Péter a Debrecen környéki településről kerül a híres Református Kollégiumba, ahol egy osztályban tanul faluja nagyhatalmú tiszttartójának fiával, Ughy Lacival. Eltérő társadalmi helyzetük ellenére hamar kiderül, hogy a két fiú rokonlélek, s barátságukat szolidaritásukat a történelem viharai csak tovább erősítik.
Közvetlenül a tanácsköztársaság bukása után belekóstolnak a pesti "úri középosztály" világába is, ami a főhőst arra indítja, hogy inkább hazatérjen falujába, s a korszerű gazdálkodás megszervezésén fáradozzon, míg barátja az ellentétes utat, a könnyedebb, felszínesebb életformát választja.
Fekete István könyvének szelleme, a falu fejlődéséről vallott nézetei a két világháború közötti népi írók eszmerendszerével rokon.
Postaköltség: 580ft.
Az adás-vételt minden esetben banki átutalással rendezheti esetleg személyesen is megoldható(Debrecenben), az utánvételt nem tudom vállalni. Az aukció befejezését követően küldöm az értesítőt az adatokkal, postaköltség az aktuális díjszabás szerint kizárólag ajánlottan. Az utalás megérkezését követően rögtön, maximum másnap postára adom a küldeményt.
Kérem csak akkor licitáljon ha 7-10 napon belül letudjuk bonyolítani az adás-vételt, köszönöm megértését.
Minden kérdésre szívesen válaszolok, keressen bátran. Üdvözlettel: spydies


Jelenlegi ára: 5 000 Ft

Az aukció vége: 2012-01-18 22:58
. FEKETE ISTVÁN: ZSELLÉREK, 1940. 1. KIADÁS! - Jelenlegi ára: 5 000 Ft

Fontos